IDD Specialty's met een brevet vanaf Advanced Open Water Diver

Rebreather Diver

een andere manier van ademen onder water

Het duiken met een Rebreather heeft een aantal voordelen, zoals minder gasverbruik, geen/minder bellen, een langere duiktijd en kortere decompressietijden. Duiken met een Rebreather vraagt wel om enige zorg en discipline!

Verschillende soorten Rebreathers

Semi Closed System Rebreather (halfgesloten rebreather). Bij dit systeem wordt het ademgas via een sproeier in een bepaalde hoeveelheid continu in de ademzak geleid (constante dosering). Daardoor treedt in de rebreather vrij snel een verhoogde druk op. Via een overdrukventiel wordt aan het omringende water deze overdruk afgegeven. Daarom zijn deze Rebreathers ook niet helemaal vrij van luchtbellen. Ze  produceren bellen, maar dit zijn er veel minder als bij een gewone ademautomaat. Het grootste deel van het uitgeademde gas wordt hergebruikt en slechts een kleine hoeveelheid wordt uitgeblazen. Hierdoor is het mogelijk om ook Nitrox mengsels te gebruiken. Closed System Rebreather (volledig gesloten rebreather). Het bijzondere kenmerk van deze Rebreather is dat het een zelfmengend systeem is die onafhankelijk van de duikdiepte een constante partiële druk van zuurstof waarborgen. Het gesloten systeem laat geen luchtbellen vrij en dat kan handig zijn voor een aantal specialty’s, bijv. Wreck Diver, Underwater Photographer of Underwater Videocamera & Actioncam. Het Closed System is er in twee uitvoeringen, toevoeging van 100{76b43128fa2e6b90ad90f15702d297af934e71dedb5d58731599cf818a0f6947}  zuurstof voor ondiepe duiken of toevoeging van meer complexe gasmengsels. Bij deze uitvoering zijn gasmeters en computers nodig om de decompressie in de gaten te houden. Niet zo lang geleden viel het duiken met een Rebreather onder het technisch duiken. Tegenwoordig heb je de Type R, of recreatieve, Rebreathers  voor de recreatieve duiker zoals de Hollis Explorer Sport.

Doe mee!

Kom naar een van de aangesloten ‘Take the Challenge’ duikscholen en schrijf je in voor de opleiding Rebreather Diver. Ervaar de beleving om onder water te zweven.

De volgende stap

Bij IDD kan je ook terecht voor andere Specialty’s.